jump to navigation

Ceramah UMUM – PAS Ganti UMNO – 2 Julai 2011 July 3, 2011

Posted by helaianpurnama in Umum, Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , ,
trackback

Pada hari Sabtu 2 Julai 2011 telah berlangsung satu ceramah umum yang dianjurkan oleh PAS Kawasan Gelang Patah. Ceramah ini diadakan di Markas Tarbiyyah PAS Gelang Patah di Kg Ulu Pulai. Tetamu utama yang menjayakan majlis ceramah tersebut ialah YB Azmin Ali (Timbalan Presiden PKR), Us Razali Jamil (AJK Dewan Ulama Negeri Johor), Dato’ Chua Jui Meng (Pengerusi PKR Negeri Johor) dan Tn Hj Dzulkefly Ahmad (Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Johor dan juga YDP PAS Gelang Patah).

Majlis yang dijadualkan bermula pada jam 9 malam di pentas terbuka menerima bantahan daripada pihak polis, walaupun tapak ceramah yang dipilih merupakan tapak tanah persendirian. Hasil rundingan pihak penganjur dengan pihak polis, majlis ceramah diteruskan dan penceramah dibenarkan memberi ceramah di dalam markas. Para pengunjung ke ceramah juga terpaksa mengharungi sekatan jalan yang diadakan di simpang utama masuk ke Kg Ulu Pulai. Dari awal ceramah sehingga selesai pihak polis dengan beberapa trak, van, balai bergerak dan kereta peronda mengawasi perjalanan ceramah. Tidak dinafikan ramai pengunjung membatalkan niat menghadiri ceramah ini dengan melihatkan kehadiran ramai anggota keselamatan.

Ceramah dimulai dengan ucapan alu-aluan daripada Tn Hj Dzulkefly Ahmad yang juga adalah Penyelia Pusat Aduan Rakyat Nusajaya. Beliau menyentuh berkenaan insiden bunuh diri (gantung diri sendiri) oleh seorang pelajar Melayu Muslim berumur 15 tahun yang mengalami kemurungan.

Selepas beliau berucap, YB Azmin Ali meneruskan program ceramah pada malam itu. Beberapa isu utama yang dikupas oleh beliau ialah berkenaan penarikan subsidi kepada rakyat berjumlah 15 billion (11 billion untuk bahanapi dan 4 billion untuk makanan) berbanding dengan subsidi kepada IPP (independent power provider) berjumlah 19 billion. Tegas beliau, penarikan subsidi ini menunjukkan pihak memerintah tidak meletakkan kebajikan kepada rakyat sebagai keutamaan. Beliau juga berkongsi beberapa usaha kerajaan negeri Selangor yang meletakkan kebajikan rakyat sebagai keutamaan, sebagai contoh pemberian air percuma, tabungan kewangan pendidikan untuk anak-anak Selangor dari lahir sehingga mencecah usia 18 tahun, dan juga khairat kematian. Menurut beliau lagi,dengan pengalaman yang dikutip oleh setiap pemimpin Pakatan Rakyat yang memimpin di Kedah, Perak (walaupun seketika), Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan, beliau yakin sistem pengurusan negara akan menjadi lebih baik dan terurus serta tidak akan berlaku ketirisan seperti sekarang (laporan Pejabat Audit Negara ketirisan perbelanjaan negara adalah berjumlah 28 billion ringgit).

Dalam kesempatan majlis ini juga YB Azmin Ali melancarkan Program Takaful Kifaalah anjuran PAS Kawasan Gelang Patah yang dimodelkan dari sistem yang telah berjalan di Negeri Kelantan. Takaful Kifalaah menetapkan premium berjumlah hanya RM 13.60 setahun dengan manfaat kematian: suami/isteri RM 1,000 dan anak-anak (3 orang) RM 500. Maklumat lanjut boleh menghubungi Timbalan YDP PAS Gelang Patah, Us Salehudin Md Dahiran (0137454671).

Selepas ucapan YB Azmin Ali, Yg Bhg Us Razali Jamil Al-Hafiz meneruskan majlis pada malam tersebut dengan menekankan peri penting pendokong gerakan Islam meletakkan pegangan pergerakkan di atas asas Al-Quran dan As-Sunnah dan bukannya hanya didorong oleh mainan isu semata-mata. Beliau menyatakan musuh-musuh Islam akan memperlekehkan hukum-hukum Allah seperti permainan isu video lucah sehinggalah memperlekehkan hal berkaitan pelaksanaan solat. Sekitar jam 11.46 malam, beliau memberhentikan ucapannya untuk memberi laluan kepada Dato’ Chua Jui Meng menyampaikan ucapan. Perkara utama yang disampaikan oleh Pengerusi PKR Johor ini ialah, peri pentingnya semua penggerak dan ahli parti komponen Pakatan Rakyat memainkan peranan dan menyokong Perhimpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai 2011 minggu hadapan. Ujar beliau, adalah suatu kesilapan apabila suatu pertubuhan bukan kerajaan yang menuntut penambahbaikkan kepada sistem pilihanraya dilabel sebagai suatu pertubuhan haram. Beliau juga kesal dengan sikap pihak lawan yang memomokkan rakyat dengan isu warna kuning, isu bersih, pengganas dan sebagainya.

Majlis tamat sekitar jam 12 tengah malam.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: